Spröda och kryddiga med smak av kryddnejlika, ingefära och kardemumma, pepparkakor är smaken av julen! Under december månad blir vi alla lite snällare genom att njuta av pepparkakor. Visste du att pepparkakan inte alls har ett svenskt ursprung utan faktiskt kommer från Tyskland och att vi började äta pepparkakor i Sverige redan på 1500-talet? Släpp loss kreativiteten och experimentera med form, kristyr, strössel och godis!

Grundrecept på hemmagjord pepparkaksdeg:
Receptet går bra att halvera!
1½ dl vatten
4 dl socker
300 g smör eller margarin
1 dl ljus sirap
1 msk malda nejlikor
1 msk kanel
1 msk ingefära
700-750 g (ca 12 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
2 tsk bikarbonat 

Gör så här:
1. Blanda bikarbonat med hälften av mjölet.
2. Koka upp vatten och socker. Ta av grytan från plattan. Tillsätt sirap, matfett, nejlikor, kanel och ingefära till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet. Rör därefter ner mjölblandningen. Degen ska vara lös, den hårdnar när den kallnat.
3. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen ca ett dygn.