Ingredienser

1 kaka

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2½ dl strö- eller farinsocker
  • 1½ dl filmjölk eller gräddfil
  • 1 påse pepparkakskryddor
  • 1½ tsk bakpulver
  • 3 1/4 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl

Mjuk pepparkaka

Grundrecept på mjuk pepparkaka med filmjölk för saftig konsistens. Variera med olika smaksättningar som lingon, nötter eller glasyr ovanpå. Vill du ha pepparkaksmuffins går det bra att hälla i muffinsformar. Grädda då i 15-20 minuter. Toppa gärna med florsocker.

Så här tillagar du receptet (1 tim & 10 min):

1. Värm ugnen till 175ºC. Smöra och bröa en form (ca 1½ liter). (Bröa betyder att du häller ströbröd i den smorda formen och sedan skakar ur de smulor som inte fastnar i smöret.)

2. Smält matfettet och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör, filmjölk och pepparkakskryddor. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen. 

3. Grädda i nedre delen av ugnen, 40 - 45 minuter. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den.