Ingredienser

ca 75 kakor

  • 1 ½ dl vatten    
  • 4 dl socker
  • 300 g smör eller margarin
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk malda nejlikor
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 700-750 g (ca 1,2 l) Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • ca 2 dl skållad mandel
  • finrivet apelsinskal

Pepparnötter

Knapriga kakor med smak av mandel, apelsin och julkryddor som nejlikor och kanel. Receptet går också bra att halvera.

Så här tillagar du receptet (5 minuter):

1. Blanda bikarbonat med hälften av mjölet. Koka upp vatten och socker. Ta av grytan från plattan.

2. Tillsätt sirap, matfett, nejlikor, kanel och ingefära till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet.

3. Rör därefter ner mjölblandningen samt apelsinskalet i pepparkaksdegen. Låt degen stå i kyl minst ett dygn. 

4. Värm ugnen till 225°C. Skålla och skala mandeln. Rulla pepparkaksdegen till runda kulor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, platta till något och tryck fast en mandel på varje kula.

5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och lossa med en stekspade. Förvara pepparnötterna i en tätslutande burk.