Ingredienser
1 hus
Sammanfogning:
Kristyr:
Dekoration:
1. Skär ut mallen i papper eller kartong till de olika pepparkakshusdelarna. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kavla ut pepparkaksdegen på ett mjölat bakbord, 2 - 3 mm tjock. Tillsätt mer mjöl om degen trillar sönder. Lyft upp degen och vänd på den. Detta minskar risken för att den drar ihop sig när man skär ut bitarna.
3. Placera mallarna på degen och skär ut de olika delarna av huset. Gör gärna extra delar att ha i reserv. Grädda pepparkakshuet i drygt 6 - 7 minuter på en smörad eller bakplåtsbeklädd plåt. Låt svalna på galler.
4. Sammanfogningsmassa: Smält ihop ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Foga samman bitarna till huset. Låt torka.
5. Kristyr: Mät upp äggvitan i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa i minst 5 minuter tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Vill du ha lösare kristyr kan du späda med några droppar vatten. Blanda i några droppar karamellfärg om du vill ha färgad kristyr.
6. Limma på gelatinblad innifrån som fönster. Dekorera med kristyr. Limma på nonstop på taket med hjälp av kristyren.
7. Ställ huset på ett fat eller ett stort runt knäckebröd med bomull. Låt lite bomull sticka ut ur skorstenen. God Jul!