Ingredienser

Ca 160 vanliga kakor

  • 720 g (ca 12 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl 
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 ½ dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 300 g smör eller margarin 
  • 1 msk malda nejlikor 
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära 

Kristyr

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättiksprit 12 % (eller citronsaft)

Pepparkakshus för barn

Den här pepparkaksstaden kan till och med den yngsta sockerbagare klara galant. Låt barnen rita hus på papper, klipp ut och använd som mallar för att skära ut degen.

Så här tillagar du receptet (30 minuter + 1 dygn i kyl):

1. Blanda bikarbonat med mjölet i en bunke. 

2. Koka upp vatten och socker. Ta av grytan från plattan och tillsätt sirap, smör, nejlikor, kanel och ingefära till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet. 

3. Rör därefter ner mjölblandningen. Degen ska vara lös, den hårdnar när de kallnat. 

4. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen ca ett dygn. 

5. Värm ugnen till 225°. 

6. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Skär ut husen med era ritningar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 

7. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåten. Lossa med en stekspade. 

8. Dekorera med kristyr och ställ upp på rad som dekoration eller förvara pepparkakorna
i en tätslutande burk. 

9. Kristyr: Blanda florsocker, äggvita och ättiksprit (eller citronsaft) i en skål. Vispa ihop, gärna med en elvisp. Lägg kristyren i en spritspåse, dekorera dina pepparkakor efter eget tycke och smak.