Ingredienser

8-12 bitar

Kladdkaka:

Kolasmörkräm:

  • 125 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 200 g kolasås (ca ½ burk dulce de leche)

Topping:

  • ½-1 msk flingsalt 

Chokladig kladdkaka med pepparkaksmak och lyxig kolasmörkräm

Vad sägs om en klassisk kladdkaka som kryddats med pepparkakans smaker, toppats med krämig kolasmörkräm och salt? En given favorit till julfikat! Foto och recept av @Bakalite.se

Så här tillagar du receptet (50 minuter):

  1. Ta fram smör till smörkrämen så att det blir mjukt.
  2. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
  4. Smält smöret och låt svalna något.
  5. Blanda mjöl, kakao, kryddor och bakpulver.
  6. Vispa samman smör och socker.
  7. Tillsätt mjölblandningen.
  8. Tillsätt sist äggen och vispa slätt.
  9. Häll i formen och jämna till.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten ska vara något rörlig.
  11. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en baksidan av en sked så att kakan blir jämn.
  12. Låt svalna helt.
  13. Smörkräm: Vispa smöret vitt och fluffigt.
  14. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
  15. Tillsätt kolasåsen och vispa slätt.
  16. Bred ut smörkrämen jämnt ovanpå kakan.
  17. Strö över flingsalt och servera rumstempererad.
  18. Förvaras i kyl, kan frysas in.