Ingredienser

ca 100 kakor

  • 1 ½ dl vatten    
  • 4 dl socker
  • 300 g smör eller margarin
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk malda nejlikor
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 700-750 g (ca 1,2 l) Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk mald eller stött kardemumma
  • 2 dl mandelspån

Skurna pepparkakor

Pepparkakor med mandel och goda kryddor som hör julen till.

Så här tillagar du receptet (5 minuter):

1. Blanda bikarbonat med hälften av mjölet. Koka upp vatten och socker. Ta av grytan från plattan.

2. Tillsätt sirap, matfett, nejlikor, kanel, ingefära och kardemumma till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet.

3. Rör därefter ner mjölblandningen samt mandelspån. Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme. Forma sedan degen till ca 4 cm tjocka rullar, slå in i plastfilm och platta till dem så att de blir rektangulära. Låt stå i kyl till nästa dag. 

4. Värm ugnen till 200°C. Skär degrullarna med en vass kniv i tunna skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda dem mitt i ugnen ca 5 minuter.

5. Låt kakorna svalna på plåten och lossa med en stekspade. Förvara pepparkakorna i en tätslutande burk.