Ingredienser

2 kransar med figurer

Pepparkaksdeg

Vit kristyr:

  • 1 äggvita
  • 2 ½ dl florsocker
  • 2 krm ättiksprit (12 %)

Pepparkakskrans med glasyr

Glöm pepparkakshuset! Nu är det krans som gäller. Perfekt både som gå-bortpresent och som pyssel för barnen. Kom ihåg att degen ska vila ett dygn i kylskåp, så förbered den dagen innan.

Så här tillagar du receptet (30 minuter + 1 dygn i kylskåp):

Tips! Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper. Då behöver du inte flytta figurerna vid gräddning vilket gör att de behåller formen

1. Pepparkakor: Blanda grädde, sirap, socker, kanel, kardemumma och ingefära i en större kastrull. Koka upp blandningen och ta av kastrullen från värmen.

2. Låt smöret smälta i den varma kastrullen och låt svalna.

3. Blanda bikarbonat och mjöl i en stor bunke. Rör ner kryddsmeten och blanda till en deg. Plasta in degen och ställ kallt i minst ett dygn.

4. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut en bit av degen tunt (ca 1mm) och stansa ut cirkeln till kransen. Lättast är om du har en mattallrik som du lägger som mall och skär runt med en skalkniv. Lägg sen ett mindre tefat i mitten av cirkeln och skär runt fatet. Gör även ett litet hål för snöret om du vill hänga upp den. Upprepa till den andra kransen.

5. Kavla ut resten av degen och stansa ut figurer. Dra bort överbliven deg. Upprepa tills degen är slut. Grädda kakorna i ca 5 minuter i mitten av ugnen. När kakorna är klara och har svalnat spritsar du dem med kristyr och fäster dem på pepparkakscirklarna med hjälp av kristyr.

6. Kristyr: Vispa ihop äggvita, florsocker och ättika till en jämn kristyr med en elvisp. Fyll en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa pepparkakorna. Eller använd en spritstyll med liten öppning.