Ingredienser

Ca 12 bitar

Botten:

Lingonpuré:

  • 225 g frysta lingon
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten

Fyllning:

  • 600 g cream cheese
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg


Lingon- och pepparkakscheesecake

Tänk dig en pepparkaksbotten, toppad med en cheesecake med vaniljsmak, följt av en sötsyrlig lingonpuré som grädden på moset. Godare än så blir det inte!

Så här tillagar du receptet (2 timmar, 40 min):

1. Botten: Sätt ugnen på 150 °C. Smält smöret. Krossa pepparkakorna. Lägg dem i en plastpåse och rulla en kavel över tills de har blivit till ett fint mjöl.

2. Blanda pepparkakorna med det smälta smöret. Klä in en rund springform utvändigt i folie (var noga med att det inte finns några hål, detta för att inte vatten ska läcka in när kakan gräddas i vattenbadet). Tryck ut degen i formen och förgrädda i 10 minuter.

3. Lingonpuré: Värm lingon och strösocker i en kastrull på medeltemperatur tills sockret smält. Vispa ihop majsstärkelse och vatten i ett glas. Ta kastrullen från värmen och vispa snabbt i redningen i lingonen. Sjud purén tills den tjocknat. Låt svalna.

4. Fyllning: Vispa ihop cream cheese och strösocker. Rör i crème fraiche och vaniljsocker. Blanda i äggen, ett i taget.

5. Häll smeten i formen. Ringla över lingonpurén och rör försiktigt med en sked så att kakan blir marmorerad. 

6. Koka upp vatten för att grädda cheesecaken. Ställ den inklädda formen med kakan på en långpanna i ugnen. Häll vatten i långpannan så det fyller halva formens höjd. Grädda i 1 timme. Stäng av ugnen och öppna luckan lite grann, grädda i eftervärme i 1 timme. Låt svalna och ställ i kyl över natten.