Ingredienser

160 kakor

Kristyr

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita 
  • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Pepparkakor på riktig pepparkaksdeg

Klassiska pepparkakor ett måste vid jul. Pepparkaksdeg håller en vecka i kylskåpet så varför inte göra degen i förväg och baka efter hand? Detta receptet går också bra att halvera!

Så här tillagar du receptet (30min + 1 dygn i kyl):

Att baka pepparkakor:

1. Blanda bikarbonat med mjölet i en bunke. Koka upp vatten och socker.

2. Ta av grytan från plattan. Tillsätt sirap, matfett, nejlikor, kanel och ingefära till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet.

3. Rör därefter ner mjölblandningen. Degen ska vara lös, den hårdnar när den kallnat.

4. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen ca ett dygn.

5. Värm ugnen till 225°C.

6. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Ta ut kakorna med mått och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

7. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och lossa med en stekspade. Förvara pepparkakorna i en tättslutande burk.

8. Kristyr: Blanda ihop samtliga ingredienser till kristyren, och vispa ihop, gärna med en elvisp. Lägg sedan kristyren i en spritspåse och dekorera dina pepparkakor efter din egen kreativa smak och tycke.

 

Kristyr och glasyr till pepparkakorna?

Skillnaden mellan kristyr och glasyr till dina pepparkakor är att kristyr görs på äggvita, florsocker och ättika, medan glasyr görs på vatten florsocker och ättika. Ingen stor skillnad kan tyckas, men kristyren blir hårdare och fastare, och håller bättre. Ett måste när du dekorerar dina pepparkakor eller ditt pepparkakshus. Känner du dig riktigt vågad så kan du testa vår mjuka pepparkaka med getost- och vit choklad-glasyr!

 

Hur länge håller sig pepparkaksdeg?

I kylskåp så håller sig pepparkaksdeg i en dryg vecka om den är ordentligt inplastad. Perfekt för att förbereda inför julbaket med barnen i förväg, så är det bara att ge sig på den roliga delen med att göra pepparkakor med olika formar.

 

Hur gör man ett pepparkakshus?

Kolla in vårt recept för hur man sätter ihop ett pepparkakshus med kristyr, eller testa att göra små söta miniatyrer med hjälp av vår mall på pepparkakshus. Ett tips är att göra miniatyr-pepparkakshusen och göra små "hack" längst nere på kortsidan av husen. Då kan du sätta fast de färdiggräddade husen på glögglasen, en definitiv snackis på glöggfesten!