Här hittar du allt du behöver veta om pannkakor. Hur du lagar dem, hur smeten blir bäst eller om du gillar crepes och bananpannkakor framför grundreceptet. Scrolla ner för att se alla recept!

Alla älskar vi pannkakor och alla dess varianter med tillbehör. Vi har skapat en special för dig som vill bli ett riktigt pannkaksproffs och testa dig igenom olika varianter för att hitta just din favorit.

Vi har samlat alla recept som du kan tänkas behöva, oavsätt om du är äggallergiker, vill undvika gluten och laktos, eller helt enkelt vill ha en galet god pannkakstårta.

 

PANNKAKOR I OLIKA LÄNDER

Pannkakor kommer i olika tjocklek, storlek och utföranden. I Sverige har vi våra klassiska tunna pannkakor och plättar, medan den amerikanska varianten ofta är tjockare, innehåller yoghurt eller filmjöl och serveras med lönnsirap och bacon.

Fransmännen har sina crêpes och galetter. Crêpes påminner om de svenska tunna och krispiga pannkakorna. De serveras både med söta innehålls som nutella och glass, men även i matigare varianter med lax, kött eller grönsaker. Galetten är en tunn pannkaka gjord på bovetemjöl och serveras ofta med lite matigare tillbehör.

Ryska blinier liknar galetter då även de görs på bovetemjöl och serveras med gräddfil, kaviar och lök.

 

TIPS FÖR ATT BLI ETT PANNKAKSPROFFS

Pannkakor kan göras på tusen olika sätt, och åsikterna går isär om hur den perfekta pannkakan görs. Här kommer några tips som du kan testa för att hitta fram till din egen proffs-pannkaka.

 

Hemligheten med smeten

 • Var försiktig med smeten! Smeten ska röras ihop så den precis är ihopblandad. Om man vispar ihop den för mycket så utvecklas glutentrådar, vilket ger pannkakorna en lite segare konsistens.
 • Byt ut en liten del av mjölken mot mineralvatten. Precis som i våfflor så ger det ett aningens luftigare och frasigare resultat. Vissa gillar att byta ut en del av mjölken mot öl för en vuxnare smak.
 • Smaksätt smeten! Prova att byta ut filmjölken mot vaniljyoghurt i dina amerikanska pannkakor, eller ha i lite vaniljsocker i pannkakssmeten för ett ännu mer smakrikt resultat.
 • Låt smeten vila en i en halvtimme innan du steker på den, så blir konsistensen bättre.

 

Stek och servera som ett proffs

 • Använd en gjutjärnspanna med låga, sluttande kanter, så blir det lättare att vända på pannkakorna när det är dags.
 • Om du gillar riktigt lövtunna pannkakor så använder du ytterst lite smet och häller i stekpannan. Vicka sedan ut smeten i pannan så den precis täcker botten och stek till smeten på ovansidan har stelnat och vänd därefter på pannkakan. 
 • Pannkakor ska ätas tillsammans. Värmehåll dina pannkakor så att alla kan serveras samtidigt. Lägg de färdiga pannkakorna på ett ungssäkert fat i ugnen på 50 grader. Högre temeperatur än så gör pannkakorna torra.
 • Spara pannkakorna! Färdiggräddade pannkakor kan lätt frysas och serveras när du blir sugen. Lägg gärna en bit bakplåtspapper mellan pannkakorna, så är de enklare att ta fram önskat antal.

 

Garnera med stil

 • Prova att riva ner lite mörk choklad i grädden för att få en mild chokladsmak till pannkakorna.
 • Testa en typisk crêpe-fyllning med banan, nutella och vaniljglass. Galet sött och galet gott! Strössla lite kockos över för pricken över i:et.
 • Ett finhackat grönt äpple ger en fin syra om det strösslas över de söta pannkakorna.

 

Prova dig gärna fram med våra recept nedan, vi lovar att du blir ett pannkaksproffs på nolltid!