Ingredienser

4 port (ca 10 galetter)

Galettsmet 

  • 5 dl vatten
  • 1 dl filmjölk
  • 4 dl (250 g) Bovetemjöl 
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 50 g smält smör 

Fyllning

  • 50 g pinjenötter
  • 1 kruka timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 stor zucchini
  • 250 g champinjoner
  • 200 g bladspenat
  • 400 g fetaost
  • Smör till stekning

Galette med stekta grönsaker, fetaost och pinjenötter

Galette är en större pannkaka gjord på bovetemjöl. I detta recept blandas även lite filmjölk ner i smeten vilket ger en härlig syrlighet. Fyllningen består av stekta grönsaker och fetaost, men kan varieras – räkor, skinka eller stekt ägg är alla goda tillbehör.

Så här tillagar du receptet (1 tim 30 min):

1. Blanda samman vatten, filmjölk, bovetemjöl, salt och ägg. Låt smeten dra ca 30 min.

2. Blanda ner det smälta smöret.

3. Hetta upp en stor stekpanna med en klick smör. Stek sedan galetterna några minuter på varje sida. Varmhåll eventuellt i ugnen på 100 grader.

4. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Häll av på ett fat.

5. Repa bladen från timjanen.

6. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Dela zucchinin på hälften och skär sedan i sneda skivor. Skär champinjonerna i kvartar.

7. Hetta upp en stor stekpanna med smör. Stek sedan zucchinin tills den fått fin färg. Smaka av med salt och peppar. Häll av på ett fat. Stek sedan champinjonerna i samma stekpanna tills de får färg. Blanda ner vitlöken och timjanen fortsätt fräsa ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. 

8. Häll tillbaka zucchinin i stekpannan och tillsätt spenaten. Fräs tills spenaten börjar sloka. Smula ner fetaosten och dra av från värmen.

9. Fyll några galetter med zuchini- och champinjonfräset. Toppa med pinjenötter och servera.