RÅGENS REVANSCH
Det är härligt att baka bröd. Att knåda, rulla, forma och skjutsa in i ugnen har något rejält och tillfredsställande över sig. För att inte tala om när det är dags att ta ut brödet ur ugnen – ljuvligt.

EN GAMMAL NYHET
I takt med att hemmabakningen ökar i popularitet dyker det upp nya trender, baktekniker och spännande ingredienser. Rågen, som i början av förra seklet var ett av våra viktigaste sädesslag, har nu fått sin rättmätiga revansch. Idag hittar du rågbröd i alla olika former och smaker. Kombinationen god smak och goda egenskaper har fört in rågen i rampljuset igen.

HÄLSAN SJÄLV
Att rågens höga halt kostfiber är bra för magen är känt sedan länge, men att kostfibrerna även ger en ökad mättnadskänsla som håller i sig längre, är något som senare års forskning kunnat visa.

RÅG – STJÄRNORNAS FAVORIT
Men det är inte bara forskarna som har fått smak för råg. Stjärnkrögaren Mathias Dahlgren och kompanjonen Martin Berg har satt rågen i centrum i sitt rågbrödsbageri Green Rabbit i centrala Stockholm. Där kan du köpa allt från mörka rågbröd med den typiska beskan, till söta rågcoockies med choklad. Och har du vägarna förbi Manhattani New York kan du sätta tänderna i äkta finskt rågbröd tack vare Simo Kuusisto, som har slagit upp portarna för bageriet Nordic Breads.Det är en rågrevolution på gång!

BAKA SJÄLV
När du bakar rågbröd är det viktigt att veta att rågmjöl har en annan sorts gluten än vetemjöl. Det innebär att rågbröd ofta är mer kompakta och inte så luftiga. Därför är det vanligt med viss inblandning av vete- mjöl även i rågbröd. 

Varför inte prova ett par kalljästa rågbaguetter eller ett rågknäckebröd med fänkål och kummin redan idag?

Lycka till med bakningen och kom ihåg att råg sägs ge råg i ryggen!