Ingredienser

4 kakor

  • 750 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Rågsikt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller ½ dl flytande
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • ½ dl sirap
  • 1½ tsk salt
  • 2 tsk anis och 2 tsk fänkål eller 1 msk malda pomeransskal 

Rågsiktskakor

Mycket goda och smakrika Rågsiktskakor med underbara kryddor.

Så här tillagar du receptet (90 minuter):

1. Värm mjölken till 37ºC (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kryddor. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig.

2. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.

3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ev ut hål i mitten. Lägg kakorna på smorda eller bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel.

4. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter.

5. Värm ugnen till 225ºC.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.