Ingredienser
1 bröd
1. Lägg rågkross i en degskål och häll över kokande vatten. Låt stå ca 10 minuter.
2. Tillsätt det kalla vattnet, kolla att temperaturen inte överstiger 37˚C. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
3. Klicka degen i en stor smord avlång form, ca 2½ l. Tryck ner degen med en vattensköljd degskrapa.
4. Jäs övertäckt med bakduk ca 1 timme tills degen står över formens kant.
5. Värm ugnen till 250˚C (varmluft 225˚C).
6. Grädda i nedre delen av ugnen 5 minuter.
7. Sänk därefter ugnsvärmen till 175˚C (varmluft 175˚C) och fortsätt grädda 60–70 minuter.
8. Knacka gärna under brödet. Om det låter dovt är det klart. Låt brödet kallna på galler, insvept i bakduk, gärna över natten.