Ingredienser
2 limpor
Beströing:
1. Häll ner fingervarm yoghurt, öl, vatten och ättiksprit i en degskål. Tillsätt jäst och rör om tills den har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta på långsam hastighet i 5 minuter.
2. Låt degen vila i degskålen 30 minuter. Täck med bakduk.
3. Efter viltiden arbeta degen på långsam hastighet i 1 minut. Forma bröden till 2 rågbröd. Fukta händerna när du hanterar degen, då fastnar den inte så lätt på händerna. Lägg bröden i två smorda formar á 1,5 l och strö eventuellt över sesamfrö/vallmofrö (eller Evolo).
4. Låt bröden jäsa ca 60 minuter i rumstemperatur med bakduk över tills brödet når 0,5 cm ovan formens kant. Värm ugnen till 250°C.
5. Sätt in en ugnsplåt i botten av ugnen. Insättningstemperatur 250°C. Sätt in brödet mitt i ugnen. Häll samtidigt 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten och stäng ugnsluckan så fort som möjligt.
6. Sänk nu ugnsvärmen till 180°C.
7. Total avbakningstid ca 60 minuter. Tag ur bröden ur formarna och låt svalna på galler. Förvara sedan bröden i plastpåse.