Ingredienser

2 limpor

Beströing:

Lars Rågbröd

Recept på rågbröd med en utsökt smak. Rågbröd är gjort på rågmjöl, vanligt i Norden och Östeuropa. Det är oftast mörkare och mer rikt på fiber jämfört med vanligt vetebröd.

Så här tillagar du receptet (2,5 timme):

1. Häll ner fingervarm yoghurt, öl, vatten och ättiksprit i en degskål. Tillsätt jäst och rör om tills den har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta på långsam hastighet i 5 minuter.

2. Låt degen vila i degskålen 30 minuter. Täck med bakduk.

3. Efter viltiden arbeta degen på långsam hastighet i 1 minut. Forma bröden till 2 rågbröd. Fukta händerna när du hanterar degen, då fastnar den inte så lätt på händerna. Lägg bröden i två smorda formar á 1,5 l och strö eventuellt över sesamfrö/vallmofrö (eller Evolo).

4. Låt bröden jäsa ca 60 minuter i rumstemperatur med bakduk över tills brödet når 0,5 cm ovan formens kant. Värm ugnen till 250°C.

5. Sätt in en ugnsplåt i botten av ugnen. Insättningstemperatur 250°C. Sätt in brödet mitt i ugnen. Häll samtidigt 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten och stäng ugnsluckan så fort som möjligt.

6. Sänk nu ugnsvärmen till 180°C.

7. Total avbakningstid ca 60 minuter. Tag ur bröden ur formarna och låt svalna på galler. Förvara sedan bröden i plastpåse.