Ingredienser
2 stycken bröd
Skållning, dag 1
Bakning, dag 2
Dag 1
1. Koka upp vattnet. Slå det över mjölet och arbeta ihop till en tjock smet.
2. Täck med bakduk och låt skållningen stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
1. Blanda ner skållningen och alla ingredienser, men spar 1 dl av vetemjölet till utbakningen.
2. Arbeta degen kraftigt (ta eventuellt mer mjöl) tills den känns smidig, ca 8 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Ställ degskålen i varmt vatten (t ex i diskhon) och låt degen jäsa övertäckt med bakhandduk, ca 1 timme.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma degen till 2 runda eller avlånga bröd. Låt dem jäsa på plåt, smord eller täckt med bakplåtspapper ca 1 timme. Värm ugnen till 200°C (varmluft 175°C).
5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98°C.
6. Pensla bröden med vatten och låt dem kallna på galler under bakhandduk.