Ingredienser

2 bröd

Dag 1:

Dag 2:

  • Surdegsblandningen från dag 1
  • 2,25 dl vatten
  • 1,5 dl mörk porter
  • 5 g (ca 1 tsk) jäst
  • 13 g fintkornigt havssalt
  • 3 g malda pommeransskal
  • 3 g mald anis
  • 2 g malen kanel
  • 1 g malen ingefära
  • 100 g (ca 1,5 dl) Kungsörnen Fint rågmjöl
  • 500 g (ca 8,5 dl) Kungsörnen Vetemjöl special

Mattias Vörtlight

Ett härligt lite mörkare bröd, med smaker av Porter, pomerans, anis och ingefära. Recept från Svenska Bagarlandslaget.

Så här tillagar du receptet (3timmar + 48timmar):

1. Dag 1:

2. Blanda vatten och surdeg i en degskål. Rör i vetemjöl till en deg. Låt stå övertäckt i rumstemperatur
12-16 tim.

3. Dag 2:

4. Tillsätt alla ingredienser och arbeta i maskin till en smidig deg, 8-10 minuter. Lägg degen i en oljad bunke och låt den vila ca 50 min.

5. Häll ut degen på bakbord med lite mjöl så att degen inte fastnar och vik ihop den som ett kuvert. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den vila ca 50 min.

6. Dela degen i 2 bitar, forma dem runda och låt dem vila i 10 min. Kavla ut 3 ändar (som en Napoleonhatt), vik in ändarna mot mitten och dofta över rågmjöl. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur, 1½-2 tim.

7. Värm ugnen till 250°C.

8. Snitta bröden, sätt in plåten i nedre delen av ugnen, sänk samtidigt temperaturen till 220°C. Grädda ca 35 min.