Ingredienser

Dag 1, morgon:

Till dag 3:

Till dag 4:

Vetesurdeg

Recept på vetesurdegsgrund, som används för att baka surdegsbröd. Surdegsgrunden tar några dagar att göra, men ger ett fantastisk smakrikt bröd!

Så här tillagar du receptet ():

Dag 1, morgon:

Rör ihop vatten, mjöl och yoghurt i en burk, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 25-28°C t ex i skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt.

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Till dag 3:

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

Till dag 4:

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Doften är (dock) inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.

Till dag 5: 

Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Om surdegen inte har rest sig efter dag 5 kan man försöka att låta den stå varmt ytterligare ett dygn. Luktar den friskt, smakar syrligt och har rest sig då är den klar. Eventuellt även friska den, upprepa då steget från dag 4. Om man ändå inte får fart på surdegen är det bäst att börja om från början. 

Läs mer om hur du sätter en surdeg.