Ingredienser

Dag 1, morgon:

Till dag 3:

Till dag 4:

Vetesurdeg

Recept på vetesurdegsgrund, som används för att baka surdegsbröd. Surdegsgrunden tar några dagar att göra, men ger ett fantastisk smakrikt bröd!

Så här tillagar du receptet ():

Dag 1, morgon:

Rör ihop vatten, mjöl och yoghurt i en burk, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe.

Ställ burken på ett varmt ställe. Under varmare årstider, tex under sommaren, kan surdegen stå framme. Under vintertid kan det vara bra att ställa burken någonstans där det är lite varmare, tex i skåpet ovanför kylen (det får gärna vara ca 25-28°C).

Detta för att det ska bli bra balans i surdegen mellan ättiksyra- och mjölksyrabakterier. Står surdegen för varmt så bildas det mer mjölksyra än ättiksyra och står surdegen kallt under en längre tid så tar ättiksyran över. 

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Till dag 3:

Blanda i 1 dl (100 g) ljummet vatten och 1 ½ dl (90 g) Kungsörnen Vetemjöl. Blandningen kommer att bli lite tjockare i och med att du har i mer mjöl än tidigare.

Till dag 4:

Surdegsgrunden bör nu ha börjat jäsa och växt till sig lite, men behöver drygt en dag till för att utvecklas helt. Om din surdeg inte kommit igång ännu så är det bra att vänta 12 timmar till, för att se om den bubblar igång. Häll ut all surdegsgrund förutom cirka 50 gram (½ deciliter). Fyll på med 1 dl (100 g) ljummet vatten och 1 dl (60 g) Kungsörnen Vetemjöl och rör om. 

Till dag 5: 

Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Om surdegen inte har rest sig efter dag 5 kan man försöka att låta den stå varmt ytterligare ett dygn. Luktar den friskt, smakar syrligt och har rest sig så är den klar. Eventuellt kan du behöva friska upp den igen, upprepa då steget från dag 4. Om du ändå inte får fart på surdegen är det bäst att börja om från början

Läs mer om hur du sätter en surdeg.