Ingredienser

40 st

  • 900 g (ca 15 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 g saffran, 2 paket
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker eller vit sirap
  • 1 ägg till pensling
  • Russin till garnering

Lussekatter - Lussebullar

Ingen jul utan ljuvligt goda Lussekatter! Visste du att den vanligaste formen, där vetebrödet är format som ett "S", kallas för julgalt eller enkel kuse. Det är också vanligt att arrangera två sådana "S", antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typ av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

Hur gör man Lussekatter?

1. Smält matfettet i en kastrull.

2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

3. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.

4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.

5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.  

6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.  

7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar. 

Lussekatt/Julgalt
Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.

Dubbel Lussekatt/Gullvagn
Lägg 2 längder intill varandra och rulla ändarna utåt.

Julkors
Lägg 2 enkla Lussekatter i kors över varandra.

Lindebarn
Vik längden på mitten och sno ihop ”benen”.

Lilja
Vik längden på mitten och rulla ändarna utåt.

8. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.

9. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.

10. Värm ugnen till 250°C.

11. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.

12. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.

13. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Hur mycket saffran ska man ha i lussekatterna?

Vissa säger att det räcker med ett halvt gram saffran i lussebullarna, men vi tycker att det blir bättre med två paket (1 gram totalt). Köp gärna saffran av god kvalitet, i fina trådar snarare än finmald saffran. Det kan vara svårt att hitta men, det blir ännu godare.

 

Kesella i lussekatterna?

Under en period var det populärt med kesella i degen till lussebullarna. Det har vi gått ifrån mer och mer, och många satsar nu på en mer klassisk deg som man bakade förr. Det blir saftigt och gott. Vill du ha mer proteinrika lussekatter så kan du såklart ha i kesella.

 

Olika varianter på lussebullar?

Klassiska lussekatter är såklart jättegoda, men vi kan rekommendera både glutenfria lussebullar och lussebullar med mandelmassa, i form. Kolla gärna in vår specialsida med saffransbröd och lussebullar för mer inspiration.