Ingredienser
2 bröd
Dag 1:
Dag 1:
Blanda alla ingredienser i en degbunke och arbeta ihop till en deg, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand. Plasta in bunken eller täck med våt handduk och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon.
Dag 2:
Nu bör degen ha jäst ordentligt. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Forma till runda eller avlånga bröd.
Lägg bröden med skarven nedåt för att jäsa cirka 1 timme övertäckta med handduk. Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden med lite vatten, snitta och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Sätt gärna in en kopp med vatten för att få ånga i ugnen. Sänk värmen till 200°C, öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda i ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Läs mer om hur du sätter en surdeg.