Ingredienser
Dag 1:
Alt.
Alt.
Dag 3:
Dag 4:
Dag 1:
Rör ihop vatten och mjöl och ev. äpple/yoghurt i en burk, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe. Under varmare årstider, tex under sommaren, kan surdegen stå framme. Under vintertid kan det vara bra att ställa burken någonstans där det är lite varmare, tex i skåpet ovanför kylen (det får gärna vara ca 25-28°C).
Detta för att det ska bli bra balans i surdegen mellan ättiksyra- och mjölksyrabakterier. Står surdegen för varmt så bildas det mer mjölksyra än ättiksyra och står surdegen kallt under en längre tid så tar ättiksyran över.
Dag 2:
Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 3:
Blanda i 1 dl (100 g) ljummet vatten och 1 ½ dl (90 g) Kungsörnen Fint Rågmjöl. Blandningen kommer att bli lite tjockare i och med att du har i mer mjöl än tidigare.
Dag 4:
Häll ut allt utom cirka 50 gram, och fyll sedan på med 1 dl (100 g) ljummet vatten och 1 dl (60 g) Kungsörnen Fint Rågmjöl. Rör om.
Dag 5, morgon:
Upprepa steget från dag 4. Häll alltså ut allt innehåll förutom ca 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Dag 5, kväll:
Surdegsgrunden är klar när den har jäst till nästan dubbel storlek efter 10-12 timmar, och har en mousseliknande konsistens.
Om surdegen inte har rest sig efter dag 5 kan man försöka att låta den stå varmt ytterligare ett dygn. Luktar den friskt, smakar syrligt och har rest sig så är den klar. Eventuellt kan du behöva friska upp den igen, upprepa då steget från dag 4. Om du ändå inte får fart på surdegen är det bäst att börja om från början.
Läs mer om hur du sätter en surdeg.