Ingredienser

3 bröd

Dag 1:

Dag 2: 

  • 4 dl morotsjuice, något ljummen
  • 1 msk salt
  • 2-3 grovrivna morötter  
  • 1 ½ dl (ca 150 g) solrosfrön
  • 1½ l (ca 900 g) Kungsörnen Vetemjöl special

Soligt morotsbröd

Ett härligt morotsbröd, bakat på rågsurdeg. Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i spannmål, får växa i en blandning av mjöl och vatten.

Så här tillagar du receptet ():

Dag 1: 

Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med plastfilm och låt stå över natt i rumstemperatur, gärna runt 25°C.

Dag 2: 

Blanda alla ingredienser tillsammans med degen från dag 1. Spara lite av mjölet till utbakningen. Blanda degen väl i maskin ca 8 minuter eller för hand ca 15 minuter. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och lägg ner den i bunken igen. Täck med en våt handduk. Låt jäsa i 2,5-3 timmar. När degen har jäst till drygt dubbel storlek, ta upp den på bakbordet och dela den i tre degar.  Forma degen till runda eller avlånga bröd och sätt att jäsa övertäckta med handduk i form eller på plåt ca 1 timme. Värm ugnen till 250°C. Snitta bröden och pensla med vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200°C och grädda i ytterligare ca 15 minuter. Ställ gärna in en kopp med vatten i ugnen för att ge ånga och en frasigare skorpa på brödet. Släpp då ut ångan efter de första 15 minuterarna. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Läs mer om hur du sätter en surdeg.