Ingredienser

3 bröd

Fyllning:

  • 2 dl (15–20 st) blötlagda, hackade soltorkade tomater
  • 3–4 msk olivolja
  • 2–3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan

Garnering:

  • Olivolja
  • 1 tsk timjan
  • ev flingsalt

Toscanskt bröd med soltorkade tomater

Underbart bröd med soltorkade tomater där inspirationen är hämtad från Toscana.

Så här tillagar du receptet (80 minuter):

1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vatten och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet men spar ½ dl av kärnvetemjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

2. Låt den jäsa under bakduk, 30–40 minuter till dubbel storlek.

3. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och kavla ut dem till rektangulära kakor, ca 20x30 cm.

4. Rör ihop fyllningen och fördela den över kakorna. Rulla ihop och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skåra dem med en vass kniv.

5. Låt jäsa ca 30 minuter.

6. Värm ugnen till 225°C.

7. Pensla med olja och strö över timjan och ev flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.