Ingredienser
30 kanelbullar (eller 4 st längder)
Fyllningsförslag:
Garnering
Bra att ha:
1. Väg upp alla ingredienser, smula ner jäst och arbeta degen i en degblandare/hushållsassistent i ca 12-13 minuter på lägsta hastighet.
2. Täck bunken med plast och låt vila i ca 2 timmar i rumstemperatur.
3. Kanelbullar: Kavla ut degen till en rektangel. Blanda kanel, socker och smör och bred över degen. Rulla ihop och skär degen i 30 bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt.
Alternativt: baka ut på valfritt sätt, som släta bullar, längder eller snurror och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
4. Täck plåten/plåtarna med en stor plastpåse, en s.k. ”plåtolle”, en stor låda eller något annat tättslutande, eller ställ plåten/plåtarna i en kall och avstängd ugn tillsammans med en skål med varmt vatten.
5. Låt bullarna jäsa i ca 1 timme.
6. Om du vill, pensla bullarna med ett ägg uppvispat i lite vatten, eller bara mjölk när de har jäst klart. Strö över pärlsocker, flagad mandel eller något annat gott om så önskas.
7. Grädda bullarna, en plåt i taget i ca 225-250 grader i ca 10 minuter eller tills de har fått jämn och fin färg.
Receptet ger cirka
30 st kanelbullar,
eller 20 släta bullar á ca 85 g styck,
eller 4 st längder á ca 450g.
Besök gärna Maria på hennes hemsida, för mer informaton och spännande tips!