Ingredienser

30 kanelbullar (eller 4 st längder)

Fyllningsförslag:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 250 g strösocker
  • 25 g kanel

Garnering

  • 1 ägg + lite kallt vatten eller mjölk
  • Pärlsocker eller flagad mandel

Bra att ha:

  • Hushållsassistent/degblandare
  • Digital våg 
  • Bullformar

Saftigaste kanelbullarna av Maria Blohm

Maria Blohms saftigaste kanelbullar - den perfekta vetedegen ska vara luftig men ändå med tyngd, lagom söt och saftig nog att hålla bullarna goda även dagen efter. Hälften vatten och hälften mjölk ger ett bra inkråm och rågsikten gör att bullarna håller sig saftiga. De här är en grunddeg som går att använda till allt gott du vill baka, kanelbullar, längder eller släta bullar. En digital våg och en hushållsassistent är är att föredra.

Så här tillagar du receptet (3 tim & 45 min):

1. Väg upp alla ingredienser, smula ner jäst och arbeta degen i en degblandare/hushållsassistent i ca 12-13 minuter på lägsta hastighet.

2. Täck bunken med plast och låt vila i ca 2 timmar i rumstemperatur.

3. Kanelbullar: Kavla ut degen till en rektangel. Blanda kanel, socker och smör och bred över degen. Rulla ihop och skär degen i 30 bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt.

Alternativt: baka ut på valfritt sätt, som släta bullar, längder eller snurror och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.

4. Täck plåten/plåtarna med en stor plastpåse, en s.k. ”plåtolle”, en stor låda eller något annat tättslutande, eller ställ plåten/plåtarna i en kall och avstängd ugn tillsammans med en skål med varmt vatten.

5. Låt bullarna jäsa i ca 1 timme.

6. Om du vill, pensla bullarna med ett ägg uppvispat i lite vatten, eller bara mjölk när de har jäst klart. Strö över pärlsocker, flagad mandel eller något annat gott om så önskas.

7. Grädda bullarna, en plåt i taget i ca 225-250 grader i ca 10 minuter eller tills de har fått jämn och fin färg.

Receptet ger cirka
30 st kanelbullar,
eller 20 släta bullar á ca 85 g styck,
eller 4 st längder á ca 450g.

Besök gärna Maria på hennes hemsida, för mer informaton och spännande tips!