Ingredienser

1 limpa

  • 12,5 g färsk jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 25 g (1/4 dl) rumsvarmt smör, margarin eller flytande
  • 2 msk linfrö
  • 1 dl Kungsörnen Mathavre
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen brödkrydda eller hel kummin
  • 1 tsk ättikssprit
  • 1 msk brödsirap
  • 175 g (ca 3 dl) Kungsörnen Rågmjöl, grovmalt
  • 250 g (ca 4 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Frukostbröd i form

Recept på ett ljuvligt kalljäst bröd med massor av smak.

Så här tillagar du receptet (1 timme+10 timmar):

1. Smörj en 1½ liters form med smör.

2. Lös upp jästen i vattnet i en degskål. Tillsätt alla övriga ingredienser men spar 1/4 dl av vetemjölet till utbakningen. Degen bör inte vara för fast. Arbeta degen 4-5 minuter med elvisp eller 8-10 minuter för hand.

3. Häll upp degen på mjölat bakbord och rulla den till en rulle, lika lång som formen. Tryck ner degen i formen med handen. Eller om degen känns lös och kladdig, klicka ner den i formen och tryck till den med vattensköljd degskrapa. Dofta över lite mjöl.

4. Täck med plastpåse eller plastfolie och låt formen stå i kylskåp ca 10 timmar. 
Ta formen ur kylen och låt den stå i rumstemperatur tills degen jäst upp till kanten.

3. Värm ugnen till 200°C. Grädda brödet i nedre delen av ugnen, 30-35 minuter, gärna de sista minuterna på gallret utan form.

4. Låt brödet kallna inlindat i bakduk. Låt det gärna mogna i plastpåse 1 dygn.