Ingredienser

1 st bröd

Blåbärsbröd

Blåbär i bröd gör inte bara brödet vackert när det skivas upp, utan ger också en fräsch och lite syrlig smak. Jag tycker att brödet är så gott att det kan ersätta bullar när man ska fika, med bara lite smör på så får man den perfekta kombinationen av sött och syrligt. Receptet kommer från Maria Blohms bok "Alla kan baka". Fotograf: Sonja Dahlgren.

Så här tillagar du receptet (4 timmar):

1. Väg upp alla ingredienser utom blåbären i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Lägg i de frysta blåbären allra sist och låt maskinen blanda in dem under max en halv minut så att inte degen blir lilafärgad. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i 3 timmar.

4. Sätt ugnen på 230 grader, placera en plåt i mitten av ugnen (den ska du grädda brödet på) och en plåt på nedersta falsen (den används till vattnet som du kastar in senare).

5. När ugnen är varm stjälper du ut degen på ett väl mjölat bakbord. Vik in kanterna runt degen så att den blir rundad och spänd (se filmen om hur du rundriver ett bröd här).

6. Lägg det runda brödet med skarven nedåt på ett bakplåtspapper och dra sedan över det till plåten som har vämts. Placera plåten åter i mitten av ugnen. Kasta sedan in ett halvt glas vatten på plåten på den nedersta falsen och stäng omedelbart luckan.

7. Grädda brödet i 230 grader i 40 minuter. Låt blåbärsbrödet svalna nästan helt innan du skär i det.