Ingredienser

2 bröd

Poolish: 

Slutdeg:

Poolish bröd

Ett bröd som tar lite tid att baka, dock blir det ett helt fantastiskt resultat.

Så här tillagar du receptet (5,5timme + 12-14timmar):

1. Lägg ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och rör om till en homogen pastaliknande konsistens.

2. Täck degskålen med plast och låt stå 3 timmar i rumstemperatur.

3. Lös jästen i en skål med vattnet och häll det i degskålen med poolishen. Tillsätt fett, mjöl och salt. Arbeta degen på låg hastighet 10 minuter. Arbeta den sedan kraftigt i 5 minuter tills den blir elastisk, smidig och lite lätt glansig.

4. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

5. Slå ut luften ur degen. Dela degen i två delar och forma till brödlimpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk, lägg även över en eller flera plastpåsar på bakduken så att det täcker plåten helt.

6. Låt dem jäsa 60-90 minuter. Obs! Om du vill kalljäsa bröden låter du dem inte jäsa i rumstemperatur.

7. Sätt då in plåten i kylen med bakduk och plast över. Forma gärna degstyckena runda.

8. Låt kalljäsa över natten (12-14 timmar). När du tar ut plåten nästa dag låter du dem jäsa till fullgod storlek.

9. Värm ugnen till 250°C.

10. Sätt in en plåt/långpanna nederst i ugnen. När bröden är färdigjästa, snitta dem med en tandad kniv och spraya dem därefter lätt med vatten. Blomspruta går bra!

11. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Samtidigt häller du 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten. Vattnet förångas och du måste snabbt stänga ugnsluckan för att kunna behålla ångan i ugnen!

12. Sänk även ugnsvärmen till 200-225°C.

13. Efter 10 minuters avbakning vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan 5 sekunder. Upprepa även efter 20 minuter. Total avbakningstid ca 30 minuter.