Ingredienser

10 st vetetortillas

Vetetortillas

Att baka sina egna mjuka tortillabröd är så mycket godare än att köpa färdiga, och mycket enkelt dessutom. Du kan även använda bröden till rullar/wraps av olika slag eller som de är till middag eller soppa. Det fina är att du kan förbereda degen upp till 24 timmar före du ska baka ut bröden. Receptet kommer från Maria Blohms bok "Alla kan baka". Fotograf: Sonja Dahlgren.

Så här tillagar du receptet (50 minuter):

1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen i en degblandare/ assistent i ca 5 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i kylskåpet i upp till 24 timmar. Om du ska använda degen samma dag är det ändå bra om den får minst 30 minuter i kylskåpet.

4. Väg upp 10 stycken bitar på ungefär 80 gram styck. Rulla dem runda.

5. Mjöla underlaget och kavla ut degen tunt till storlek av en stekpanna. Det är enklare att kavla tunt om degen får vila en kort stund mellan kavlingarna. Mjöla så mycket du behöver för att degen inte ska fastna i underlaget.

6. Värm en eller två stekpannor på högsta värme och grädda tortillabröden ett i taget i pannorna. Vänd dem så fort de har fått lite färg och lägg dem sedan under en bakduk/handduk så att de inte torkar ut. Grädda dem hellre lite kortare tid i stekpannan om du är osäker, de kan bli hårda om de gräddas för länge.

7. Ät bröden direkt när de är varma och nygräddade, såvida du inte ska göra rullar/wraps av dem, då bör de svalna.