Ingredienser

1 paj, ca 12 bitar

Pajdeg

Fyllning 

  • 300 g Västerbottensost
  • 1 msk kumminfrö
  • 1 knippe gräslök
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg

 

Smörfräst lök och spenat 

  • 1 bunt knipplök, 1 liten purjolök eller 1 knippe salladslök
  • 100 g spenat  
  • Salt och peppar
  • Smör till fräsning

Västerbottenspaj med kummin och smörfräst lök och spenat

Kumminfröna i fyllningen ger pajen en lite annorlunda touch. Vilken lök som används till toppingen kan varieras efter tillgång och säsong. På hösten är det även gott att toppa med lite smörfräst svamp.

Så här tillagar du receptet (1 timme 30 min):

1. Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen i en halvtimme.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller tills det fått lite färg.

4. Riv osten. Mortla kumminfröna. Finskär gräslöken.

5. Vispa samman crème fraîche, mjölk, ägg, ost, kummin och gräslök i en bunke. Smaka av med salt och peppar och häll fyllningen i det gräddade pajskalet.

6. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25-30 minuter, eller tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.

7. Skölj och strimla löken. Fräs i smör i en stekpanna tills den fått lite färg. Precis innan servering, blanda ner spenaten och rör tills den sloknar. Smaka av med salt och peppar.

8. Fördela lökfräset över pajen och servera.