Ingredienser

ca 40 stycken kanelbullar

Deg:

Fyllning:

  • 100 gram mjukt smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 2 dl lingonsylt (gärna hemmagjord på svenska lingon)

Topping:

  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk vatten
  • Strösocker

UnderbaraClaras Mjölvänliga Kanellingonbullar

Clara ”UnderbaraClara” Lidström har hjälpt oss ta fram ett fantastiskt recept på kanelbullar med en lätt syrlig touch av svenska lingon, vilket även gör bullarna lite extra saftiga och goda. Bakat med Kungsörnens Vänligare Vete – ett mjöl som tack vare en ny odlingsmetod har 20 % mindre klimatpåverkan.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.

2. Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner.

3. Blanda ner socker, ägg och smör.

4. Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller 10-15 minuter för hand tills degen känns smidig.

5. Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.

6. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.

7. Rör ihop smör, socker och kanel. Bred ut över rektanglarna. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.

8. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.  

9. Ta ut och låt svalna på ett galler.

10. Precis innan servering: blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.