Ingredienser

1 kladdkaka

  • 100 gram rödbeta (ca 2 små rödbetor)
  • 100 gram smör
  • 2 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl från svenska åkrar.
  • 1 kryddmått salt
  • 50 gram mörk choklad 70%
  • Smör och ströbröd till formen

Frosting

  • 150 gram färskost
  •  ½ dl florsocker
  • 2-3 msk citronsaft
  • Rödbetsspad

Underbara Claras kladdkaka med rödbetor

Kladdkaka med rödbeta får en djup, mustig smak och blir otroligt saftig. Håll noga koll på kakan under gräddningen. En vidare form betyder kortare gräddningstid.

Så här tillagar du receptet (40 minuter):

1. Skala och koka rödbeta eller använda hel rödbeta på burk. Riv den fint på ett rivjärn. 

2. Smält smöret och blanda i socker och ägg i kastrullen. Rör till en jämn smet. Blanda sedan i den rivna rödbetan. Häll i kakao, vetemjöl och salt och rör ut eventuella klumpar. Hacka chokladen och smält i ett vattenbad och blanda ner i smeten.

3. Smöra och bröa en form med ca 21 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska kännas aningens kladdig i mitten.

4. Rör ihop färskost, florsocker och citronsaft. Späd sedan frostingen med lite rödbetsspad från burken för att få till den röda färgen. Alternativt – lägg ner några bitar rödbetsbitar i frostingen och rör om tills frostingen fått färg. Plocka sedan upp bitarna. När kakan är helt avsvalnad breds frostingen på.