Ingredienser

30 semlor

Steg 1:
  • 1,5 dl Ljummet vatten (37°C)
  • 210 g Kungsörnen vetemjöl
  • 25 g Jäst 

Steg 2:

  • 150 g Kungsörnen vetemjöl
  • 75 g smör (rumstempererat)
  • 60 g Ljus sirap
  • 4 g Grovmalen kardemumma
  • 2 g Salt 

Fyllning:

  • 3 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Äkta vaniljsocker
  • 100 g Mandelmassa
  • 50 g Strösocker
  • 1 msk Mjölk 

Dekoration:

  • Florsocker

Svenska mini-semlor

Klassiska svenska semlor med smak av kardemumma och mandelmassa. Baka semlorna i miniformat och njut på fettisdagen!

Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):

  1. Blanda jäst och vatten. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 min. Låt fördegen vila i 40 min.

  2. Blanda i övriga ingredienser från Steg 2, bearbeta långsamt i 2 min och lite snabbare i 4 min. Täck över degen och låt vila i 10 min.

  3. Rulla degen till en lång ”korv”, dela degen i ca 30 st lika delar (för mini-semlor). Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till ca 220 ̊C (varmluft 200 ̊C). Grädda bullarna i 4 – 6 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

  4. Låt bullarna svalna på plåten. 

Så här gör du fyllningen

  1. Mixa mandelmassa, strösocker och mjölk.

  2. Vispa grädden med vaniljsocker fluffigt.

  3. Skär av toppen på bullarna och bre på mandelfyllningen på bottnarna, spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locken och dekorera med florsocker.