Ingredienser

50 kakor

  • 75 g jäst
  • 2 ½ dl ljummen mjölk
  • 575 g (ca 9 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker 
  • 1 ägg
  • rivet skal av en citron

Till friteringen: 

  • ca 500 g kokosfett

Store klejner - danska klenäter

Stora klejner har en självklar plats på det danska julbordet och påminner om våra klenäter.

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Rör ut jästen i den ljumna mjölken.Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30 min).

2. Kavla ut degen så den blir ca ½ cm tjock och skär ut harlekinfyrkanter med en baksporre. Skär ett snitt längs mitten på klejnen och vrid denena halvan igenom snittet.

3. Värm kokosfettet till ca 180 °C. Lägg en liten degbit i grytan. Bubblar det upp, är det dags att fritera.

4. Fritera klejnerne tills de blir gyllenbruna. Klejnerne ska vändas med en hålslev under kokningen.

5. Ta upp dem och låt dem svalna på hushållspapper. Om så önskas, rulla dem i strösocker.