Ingredienser

1 tårta

Kaka 

Jordgubbsmaräng 

  • 5 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 dl socker
  • 2 dl hackade jordgubbar 

Garnering 

  • 2 dl lemon curd
  • 3 dl grädde
  • 300 g jordgubbar 

Sommartårta med jordgubbsmaräng och citronkräm

Vad är godare än en sommartårta med frisk citronkräm & frasig maräng dekorerad med grädde och jordgubbar.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 40 min):

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Vispa socker, äggulor och vaniljsocker pösigt med elvisp. Blanda Self Rising Vetemjöl och salt
 i en annan bunke. Self Rising Vetemjöl innehåller redan bakpulver så det behöver inte tillsättas.

3. Blanda smör och mjölk i en kastrull och värm tills smöret är smält. Häll i smör- och mjölkblandningen i bunken med äggulorna. Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt tills det inte finns några klumpar i smeten.

4. Smöra en långpanna, ca 30 x 40 cm. Lägg i ett bakplåtspapper och bred ut smeten jämt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.

5. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget, vispa tills sockret är upplöst och marängen fått en pärlemorsliknande färg. Blanda ner jordgubbarna i marängsmeten.

6. Ta ut kakan. Sänk temperaturen till 110°. Bred jordgubbsmarängen över hela kakan. Grädda i ytterligare 60 minuter, eller tills marängen känns torr. Låt svalna och dela kakan i två delar.

7. Vispa grädden och skär jordgubbarna i mindre bitar. Fördela hälften av grädden, bären och lemon curden på den ena halvan. Lägg den andra halvan ovanpå och garnera med resterande lemon curd, grädde och bär.