Ingredienser
1 tårta
Kaka
Jordgubbsmaräng
Garnering
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vispa socker, äggulor och vaniljsocker pösigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.
3. Blanda smör och mjölk i en kastrull och värm tills smöret är smält. Häll i smör- och mjölkblandningen i bunken med äggulorna. Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt tills det inte finns några klumpar i smeten.
4. Smöra en långpanna, ca 30 x 40 cm. Lägg i ett bakplåtspapper och bred ut smeten jämt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
5. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget, vispa tills sockret är upplöst och marängen fått en pärlemorsliknande färg. Blanda ner jordgubbarna i marängsmeten.
6. Ta ut kakan. Sänk temperaturen till 110°. Bred jordgubbsmarängen över hela kakan. Grädda i ytterligare 60 minuter, eller tills marängen känns torr. Låt svalna och dela kakan i två delar.
7. Vispa grädden och skär jordgubbarna i mindre bitar. Fördela hälften av grädden, bären och lemon curden på den ena halvan. Lägg den andra halvan ovanpå och garnera med resterande lemon curd, grädde och bär.