Ingredienser

1 kaka

Till tigerkaka:

  • 2 msk kakao
  • 1½ tsk vatten

Till glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk vatten eller citronsaft

Till kardemummakaka:

  • 1-2 tsk kardemumma, gärna nystött

Till äppelkaka:

  • 2 äpplen
  • Ev kanel och socker

Enkel och saftig sockerkaka

Sockerkaka är som bäst om den är saftig och nybakad. Testa vår enkla sockerkaka med mycket smak, perfekt även som tårtbotten!

Så här tillagar du receptet (35 minuter):

Hur gör man sockerkaka?

1. Värm ugnen till 175ºC.

2. Smöra och bröa en form (ca 1½ liter). (Bröa betyder att du häller ströbröd i den smorda formen och sedan skakar ur de smulor som inte fastnar i smöret.)

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en bunke, gärna med elvisp. Det ger sockerkakan en bra luftighet.

4. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken.

5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Vispa INTE ner mjölblandningen i smeten, då förstörs luftigheten i kakan, utan vänd ner det försiktigt. Häll smeten i formen.

6. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Öppna ugnsluckan så lite som möjligt under gräddning, så att kakan inte sjunker ihop. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den. 

Glasyr till sockerkaka

Att göra glasyr till sockerkakan är enkelt. Bara rör ihop florsocker med vatten, den ska vara väl utrörd så det inte är några klupar i glasyren. Vill du få en lätt citronsmak på glasyren så byter du ut vattnet mot motsvarande mängd citronsaft, och kanske river i lite citronskal. Häll på glasyren när sockerkakan har svalnat helt och hållet.

Recept på kardemummakaka

Kardemumma smakar underbart i sockerkaka, och tar hela kakan till nästa nivå. Ta kardemumma, antingen malen eller ännu hellre lite grovstött i mortel, och blanda i den med mjölblandningen i steg 4.

Recept på äppelkaka

Dela äpplena i kvartar och kärna ur. Skiva dem sedan och vänd skivorna eventuellt i en blandningen med kanel och socker, innan du trycker ner efter steg 4 i formen.

Recept på tigerkaka

Om du vill göra en läckert marmorerad Tigerkaka ska du först göra grundreceptet för sockerkakssmeten till och med steg 4. Häll sedan 2/3 av smeten i en form. I smeten du har kvar rör du ner 2 msk kakao och 1½ tsk vatten. Ringla den över smeten i formen. Dra med en gaffel genom smeten i sicksackmönster. Grädda som ovan.

Hur förvarar man sockerkakan?

Sockerkakan är såklart som godast om man äter den direkt, men kan utan problem förvaras under sin form eller under aluminiumfolie, där den håller sig i 3-5 dagar. Gillar du att kakan blir lite fuktig på utsidan så kan du stoppa den i en plastpåse, där den håller sig i en dryg vecka. Man kan även frysa sockerkaka efter att den har svalnat ordentligt, räkna med att den smakar bra i ca 3 månader efter infrysningsdatum.