Ingredienser
1 kaka
Till tigerkaka:
Till glasyr:
Till kardemummakaka:
Till äppelkaka:
1. Värm ugnen till 175ºC.
2. Smöra och bröa en form (ca 1½ liter). (Bröa betyder att du häller ströbröd i den smorda formen och sedan skakar ur de smulor som inte fastnar i smöret.)
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en bunke, gärna med elvisp. Det ger sockerkakan en bra luftighet.
4. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken.
5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Vispa INTE ner mjölblandningen i smeten, då förstörs luftigheten i kakan, utan vänd ner det försiktigt. Häll smeten i formen.
6. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Öppna ugnsluckan så lite som möjligt under gräddning, så att kakan inte sjunker ihop. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den.
Att göra glasyr till sockerkakan är enkelt. Bara rör ihop florsocker med vatten, den ska vara väl utrörd så det inte är några klupar i glasyren. Vill du få en lätt citronsmak på glasyren så byter du ut vattnet mot motsvarande mängd citronsaft, och kanske river i lite citronskal. Häll på glasyren när sockerkakan har svalnat helt och hållet.
Kardemumma smakar underbart i sockerkaka, och tar hela kakan till nästa nivå. Ta kardemumma, antingen malen eller ännu hellre lite grovstött i mortel, och blanda i den med mjölblandningen i steg 4.
Dela äpplena i kvartar och kärna ur. Skiva dem sedan och vänd skivorna eventuellt i en blandningen med kanel och socker, innan du trycker ner efter steg 4 i formen.
Om du vill göra en läckert marmorerad Tigerkaka ska du först göra grundreceptet för sockerkakssmeten till och med steg 4. Häll sedan 2/3 av smeten i en form. I smeten du har kvar rör du ner 2 msk kakao och 1½ tsk vatten. Ringla den över smeten i formen. Dra med en gaffel genom smeten i sicksackmönster. Grädda som ovan.
Sockerkakan är såklart som godast om man äter den direkt, men kan utan problem förvaras under sin form eller under aluminiumfolie, där den håller sig i 3-5 dagar. Gillar du att kakan blir lite fuktig på utsidan så kan du stoppa den i en plastpåse, där den håller sig i en dryg vecka. Man kan även frysa sockerkaka efter att den har svalnat ordentligt, räkna med att den smakar bra i ca 3 månader efter infrysningsdatum.