Ingredienser

4 stycken små baguetter

Små baguetter med kornmjöl

Korn är en lite bortglömd spannmålssort, som vi använde mycket mer förr i tiden, men den har riktigt god smak! Receptet kommer från Maria Blohms bok "Alla kan baka". Fotograf: Sonja Dahlgren.

Så här tillagar du receptet (3 timmar, 10 minuter):

1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 8 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i 2 timmar.

4. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på den.

5. Mjöla underlaget lätt och stjälp ut hela degen. Dela och väg upp degen i 4 delar som väger ungefär 250 gram styck.

6. Vik in kanterna runt degen så att den blir rundad och något spänd. Vik sedan överdelen av degen till mitten, vik upp nederdelen på samma sätt och vik slutligen hela degstycket på mitten och tryck samman kanterna (se filmen med Maria om hur du formar baguetten här).

7. Rulla ut degen till små baguetter och rulla dem lite smalare i ändarna.

8. Sätt ugnen på 250 grader och placera en plåt på nedersta falsen i ugnen.

9. Lägg baguetterna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter, snitta dem sedan med en vass kniv.

10. Sätt in plåten med baguetterna i mitten av ugnen och kasta samtidigt in ett halvt glas vatten på plåten i botten av ugnen. Grädda baguetterna i 20 minuter i 250 grader.