Ingredienser

12 st semmelwraps

Wraps

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • ½ dl grädde eller mjölk
  • 1 påse mandelspån eller mandelflisor
  • ( ev. någon droppe bittermandelolja)
  • 2 dl vispgrädde
  • Florsocker till garnering

Semmelwrap

Tössebageriets tolkning av den klassiska semlan spred sig som en löpeld på sociala medier och blev snabbt populär tack vara dess ”ätvänlighet”. För att kunna få till den rätta wrapen gäller det att grädda degen mycket kort tid, så den inte blir torr och går att vika runt den goda fyllningen.

Så här tillagar du receptet (1 tim. 30 min.):

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader. 

2. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt. Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 delar. Rulla varje del till en slät bulle. Kavla ut till en rund platta, ca 20 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.

5. Grädda ca 3-4 minuter. Låt wrapsen svalna under bakduk så de bibehåller sin mjukhet.

6. Riv mandelmassan och blanda med grädde eller mjölk. Rosta mandelspån eller mandelflisor i en torr stekpanna tills de får lite färg. Banda med mandelmassan. Tillsätt eventuellt bittermandelolja för djupare mandelsmak.

7. Vispa grädden. Bred ut mandelmassan i en sträng i mitten av wrapsen. Spritsa eller klicka ut grädden ovanpå. Vik in botten först, vik sedan in sidorna så det blir en wrap. Pudra över med florsocker. Rulla in i bakplåtspapper eller smörpapper. Tejpa ihop och knyt ett snöre runt så det täcker tejpen.