Ingredienser

1 kaka

  • 200 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • rivet skal från ½ citron
  • 2 msk pressad citron
  • 3 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kokos
  • 2½ dl hackad torkad frukt (fikon, aprikoser, plommon, russin)

Vaniljsås: 

  • 3 äggulor
  • 1½ msk florsocker
  • 3 dl grädde
  • 1½ msk vaniljsocker

Saftig fruktkaka med citronsmak

En saftig fruktkaka med fikon, aprikoser, plommon och russin. Denna fruktkaka är god att servera med vaniljsås och inget går upp emot hemgjord vaniljsås. Lägg på några lingon för en juligare känsla.

Så här tillagar du receptet (60 minuter):

1. Värm ugnen till 150°C. Smöra en kakform och ”bröa” gärna med riven kokos.

2. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget.

3. Tillsätt citronskal och saft. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, 60–70 min.

Vaniljsås: 

Rör äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädde, smaksätt med msk vaniljsocker. Blanda i äggblandningen och servera genast!