Ingredienser
Fyllning
Pensling
1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C).
2. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
3. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.
4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta ihop och dela degen i 4 delar. Kavla ut varje bit till en avlång kaka, ca 20x40 cm.
8. Blanda smöret med vaniljsockret. Bred blandningen över kakorna.
9. Riv över mandelmassan och strö över russinen. Rulla ihop kakan till en lång rulle.
10. Lägg rullen på bakplåtspappersklädd plåt. Klipp med en sax centimetertjocka jack i rullen. Lägg flikarna växelvis till höger och vänster.
11. Låt längderna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
12. Värm ugnen till 225°C.
13. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö flagad mandel över.
14. Grädda längderna i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.