Ingredienser

En gran eller 40 bullar

  • 200 g smör eller margarin 
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar 
  • 1 g (2 pkt) saffran 
  • 2 dl strösocker eller vit sirap 
  • 900 g (ca 15 dl) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 tsk salt
  • Russin och nötter 
  • 1 ägg till pensling 

 

Saffransgran

Det här blir ett ståtligt bröd som imponerar på den mest kräsne gäst. Den som har kort om tid eller ork bakar ut vanliga bullar istället.

Så här tillagar du receptet (Ca 2 timmar):

  1. Smält matfettet i en kastrull. 
  2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. 
  3. Stöt eventuellt saffran med 1 tsk av strösockret i en mortel, rör ner i degvätskan. 
  4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen. 
  5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. 
  6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. 
  7. Baka ut en gran:
    Dela degen i två lika delar och kavla ut. Strö över hackade nötter och finskurna russin. Lyft försiktigt den andra delen och lägg ovanpå den första. Skär till en triangel.

    Lägg försiktigt över till en plåt med bakplåtspapper och skär vågräta skåror längs med granen men låt en stam i mitten få vara kvar. Skär gärna bort en liten bit underst så en granfot kommer fram.

    Snurra ”grenarna” underifrån. Två varv på varje gren och snurra från dig. 
  8. Sätt på ugnen 220°. 
  9. Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.