Ingredienser

1 saffransbutterkaka

Fyllning:

  • 75 g smör
  • 50 g mandelmassa
  • ½ dl strösocker

Vaniljkräm:

  • ½ vaniljstång
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 15 g Maizena
  • 20 g smör

Saftig saffransbutterkaka med hemgjord vaniljkräm

En saffransbutterkaka gör ingen ledsen! Saftiga bullar fyllda med hemgjord vaniljkräm och mandelmassa.

Så här tillagar du receptet (2 timmar, 40 minuter):

1. Butterkaka: Klä en springform med bakplåtspapper. Smula jästen i en bunke och blanda ut med mjölk och grädde.

2. Mortla saffran med 1 tsk socker och rör ut i vätskan. Tillsätt socker, vetemjöl, smör och salt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

3. Fyllning: Rör ihop smör, mandelmassa och socker till en jämn massa i en bunke.

4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär i ca 4 cm breda bitar som du lägger i formen med ca 3 cm mellanrum mellan varje bit, de jäser mycket. Låt jäsa i ca 40 minuter under en bakduk.

5. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljen. Låt dra i 5–10 minuter.

6. Vispa äggula, socker och Maizena luftigt. Häll över allt i en kastrull, sila ner vaniljmjölken och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut när den tjocknat. Ta bort från värmen och smält i smör och salt, rör om. Låt svalna i kylen. Vispa upp krämen för att få den krämig igen.

7. Värm ugnen till 200 grader. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och tryck ned en fördjupning i mitten av varje bulle. Fyll gropen med vaniljkräm, lättast är det med en spritspåse. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Tips!
Får du deg över kan du baka några saffransbullar som bonus.