Ingredienser
Ca 30 saffransbullar
Saffransbullar:
Fyllning:
Glasyr:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 °C). Smula ner jästen i en degbunke tillsammans med salt, rör tillsjästen löst sig. Häll över degvätskan.Tillsätt övriga ingredienser, men spara 1 dl mjöl till utbakningen.
2. Arbeta degen tills den är smidig, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös – en lös deg ger godare och saftigare lussebullar. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
4. Fyllning: Vispa ihop smöret med mandelmassan till en jämn kräm. Rör i vaniljsockret.
5. Bred på en fjärdedel av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i cirka 3 centimeter tjocka bitar och lägg dem i en smord långpanna. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
6. Sätt under tiden ugnen på 175 °C. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda cirka 25 minuter. Låt svalna något.
7. Smält smöret. Rör i mjölken. Vispa i florsockret. Ringla glasyren över bullarna. Servera bullarna när glasyren stelnat.