Ingredienser

1 tårta

  • 150 g mörk blockchocklad 
  • 4 st ägg 
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 1 dl aprikospuré

Garnering:

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 1 msk olja

Sachertårta

Sachertårta av Birgitta Rasmusson. Recept från TV-programmet "Hela Sverige Bakar".

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen tillsammans med smöret över vattenbad.

2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggpöset tillsammans med chokladen. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 1,5 liter.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler. 

4. Skär kakan i två halvor. Bred ut aprikospurén eller -marmeladen mellan bottnarna. Smält chokladen med oljan till garneringen över vattenbad. Bred chokladen på och runt om kakan. Ställ kakan kallt till serveringen.