Ingredienser

2 stycken bröd

  • 5 dl (500 g) ljummet vatten (ca 22 °C)
  • 10 g jäst
  • 3 ¼ dl (250 g) vetesurdeg
  • 12 ½ dl (750 g) Kungsörnen Vetemjöl Special
  • 1 msk (20 g) ljus sirap
  • 20 g salt
  • rapsolja

Rustikt bröd med vetesurdeg

Tips! Förvärm gärna en plåt och baka av bröden på den så får du en frasigare skorpa. Du kan även sätta in en kopp med varmt vatten i ugnen för att skapa ånga och därmed få en frasigare skorpa.

Så här tillagar du receptet (4 timmar + över natten):

Dag 1.

1. Mät upp vattnet och häll i en bunke. Mät eller väg upp jäst, surdeg, mjöl, och sirap och tillsätt i bunken.

2. Blanda i maskin på hög hastighet ca 5 minuter. Tillsatt saltet och kör degen ytterligare 7 minuter på hög hastighet. Degen ska vara relativt lös och elastisk.

3. Stjälp upp degen i en stor oljad bunke med platt botten eller på mjölat bakbord. Vik ihop degen som ett kuvert, där varje kant viks över mot motsatt kant så att det uppstår en spänning i degen.

4. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter. Vik återigen degen som ett kuvert och lägg skarven nedåt. Låt degen jäsa ytterligare 45 minuter.

5. Dela degen i 2 delar. Forma dem varsamt till runda eller avlånga bröd alternativt baguetter. Lägg dem i mjölade korgar eller fristående på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i kylen över natten.

Dag 2

1. Ta fram plåten ur kylen och låt bröden stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Om de jäst i korgar, stjälp upp dem på bakplåtspappersklädd plåt.

2. Värm ugnen till 250° C (varmluft 250° C). Pensla bröden med vatten eller strö mjöl över dem. Snitta dem gärna. Sänk värmen till 225° C (varmluft 225° C). Baka av i mitten av ugnen ca 40 minuter, eller tills de har en innertemperatur på 98° C.