Ingredienser
2 stycken bröd
Dag 1.
1. Mät upp vattnet och häll i en bunke. Mät eller väg upp jäst, surdeg, mjöl, och sirap och tillsätt i bunken.
2. Blanda i maskin på hög hastighet ca 5 minuter. Tillsatt saltet och kör degen ytterligare 7 minuter på hög hastighet. Degen ska vara relativt lös och elastisk.
3. Stjälp upp degen i en stor oljad bunke med platt botten eller på mjölat bakbord. Vik ihop degen som ett kuvert, där varje kant viks över mot motsatt kant så att det uppstår en spänning i degen.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter. Vik återigen degen som ett kuvert och lägg skarven nedåt. Låt degen jäsa ytterligare 45 minuter.
5. Dela degen i 2 delar. Forma dem varsamt till runda eller avlånga bröd alternativt baguetter. Lägg dem i mjölade korgar eller fristående på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i kylen över natten.
Dag 2
1. Ta fram plåten ur kylen och låt bröden stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Om de jäst i korgar, stjälp upp dem på bakplåtspappersklädd plåt.
2. Värm ugnen till 250° C (varmluft 250° C). Pensla bröden med vatten eller strö mjöl över dem. Snitta dem gärna. Sänk värmen till 225° C (varmluft 225° C). Baka av i mitten av ugnen ca 40 minuter, eller tills de har en innertemperatur på 98° C.