Ingredienser

Cirka 30 st rosa bullar

Rosa pärlsocker

  • Pärlsocker
  • Röd karamellfärg
  • Vatten
  • Bakplåtspapper

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • ½ msk kardemumma
  • ca 13-15 dl Kungsörnen Ekologiska Vetemjöl

Fyllning

  • 200 g smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk stött kademumma
  • 2 dl hallon

Pensling

  • 1 ägg

Rosa kanelbullar med rosa pärlsocker

Nedan finner du både recept på hur du färgar ditt pärlsocker rosa och hur du gör bullar med hallonfyllning. Vid ont om tid finns rosa pärlsocker att köpa direkt i vissa butiker. Med hallon i fyllningen får bullarna en lite sötsyrlig och frisk smak. De kan även ersättas med andra bär, t ex blåbär eller lingon är också supergott! En passande bulle för att uppmärksamma Rosa Bandet och en rosa oktobermånad. Stöd Rosa Bandet www.cancerfonden.se/rosabandet

Så här tillagar du receptet (2 timmar (+ ca 5 för torkning)):

Färga eget pärlsocker:
Börja med att färga pärlsockret, helst några timmar innan bakandet av bullarna.

1. Blanda vatten tillsammans med röd hushållsfärg, några droppar i taget, tills du fått en fin rosa färg.

2. Häll i pärlsocker, rör om tills allt färgat sig väl. 

3. Häll av överblivet vatten och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper, låt torka några timmar eller över natten. 

4. Bryt sönder eventuella klumpar med en gaffel eller rör runt i en sil när sockret har torkat, var försiktig med stänkande färg. Klart, se till att förvara torrt.

Rosa kanelbullar:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt. 

2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och tillsätt därefter resten.

3. Mortla kardemumman. Blanda ner i jästblandningen tillsammans med socker, salt, kardemumma och ca 1 l av mjölet.

4. Knåda degen med maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet i omgångar tills degen blir smidigt och blank och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

5. Rör samman smör, socker och kanel till en smidig massa/remonsfyllning.

6. Ta upp den färdigjästa degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en avlång rektangel, ca 4 mm tjock.

7. Bred ut kanelsmöret över degen. Strö över hallonen.

8. Rulla ihop degen från långsidan och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på en plåt och låt sedan jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

9. Vispa upp ägget med någon matsked vatten. Pensla bullarna och strö över pärlsockret.

10. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 5-8 min.

11. Låg bullarna svalna på galler under bakduk.