Ingredienser

1 tårta

Tårtbotten: 

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 ¾ dl Kungsörnen Kärnvetemjöl 
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver

Fyllning: 

  • 1 förpackning Kelda vaniljsås, vispad
  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 1½ dl hallonsylt

Garnering: 

  • 1 grönt marsipanlock
  • Florsocker
  • 1 riktig obesprutad ros eller marsipanros


Prinsesstårta med äkta ros

Klassiskt recept på prinsesstårta. Det blir extra fint med en ”äkta ros”. Pensla rosen med lite uppvispad äggvita och strö över strösocker så ser den frostig och fin ut.

Så här tillagar du receptet (60 miuter):

1. Tårtbotten:  Värm ugnen till 175ºC.

2. Smöra och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Dela den horisontellt i tre bottnar. Använd en lång vass, tandad kniv.

7. Fyllning:  Blanda den vispade vaniljsåsen med den vispade grädden. Fördela sylt och 2/3 av gräddblandningen, mellan bottnarna. Bred resterande gräddblandning på översta bottnen.

8. Garnering: Lägg på marsipanlocket, sikta över florsocker och dekorera med en marsipanros eller äkta ros på toppen.