Ingredienser
ca 10 portionspizzor
Pizzadeg
Pålägg
1. Blanda jäst, honung, salt, Smör och rapsolja (eller olivolja) och fingervarmt vatten (37 grader) i en bunke.
2. Blanda i mjölet lite i taget och knåda lätt så att du får en elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning.
3. Jäs pizzadegen under en bakhandduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 300°C.
4. Medan degen jäser förbereder du pålägget. Ta bort roten och stjälkarna på fänkålen. Dela fänkålen i 4 klyftor och skär i tunna strimloroch fräs på svag värme i smör eller olja. Slå i lite vatten och mjuka upp fänkålen i 2–3 min, häll av vätskan och kyl ner.
5. Skär upp salamin i mycket tunna skivor, ca 1–1,5 mm.
6. När degen jäst klart så delar du upp den till 10 små portionspizzor eller till 5 stora pizzor. Pizzadeg du inte använder kan även sparas i frysen i portionsförpackningar och tas ut och tinas i rumstemperatur när du vill använda den.
7. Baka ut degen till pizzor och bred på tomatsåsen. Lägg på osten.
8. Lägg på den strimlade fänkålen. Grädda i 5-10 minuter tills pizzan har fått fin färg och inte längre är degig.
9. Efter gräddningen: Garnera med färska basilikablad och lägg på salamin.