Ingredienser

Ca 12 piroger

Pirogdeg

Fyllning: 

  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g nötfärs eller Quorn- sojafärs
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk tomatpuré
  • 100 g spenat, färsk eller tinad fryst
  • 200 g fetaost 

 

  • 1 ägg till pensling
  • Salt och cayennepeppar
  • Smör eller olivolja till stekning

Piroger med kryddig nötfärs, spenat och fetaost

Goda piroger som smaksätts med spiskummin, vitlök, fetaost och spenat. Nötfärsen kan enkelt bytas ut mot ett vegetariskt alternativ så som soja- eller Quornfärs. Pirogerna passar perfekt som utflyktsmat i skid- eller pulkabacken.

Så här tillagar du receptet (1 tim 30 min):

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med smöret till 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och knåda till en slät deg, för hand eller i en degblandare i ca 8 min. 

2. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa ca 40 min.

3. Gör fyllningen: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja. Tillsätt nöt- eller sojafärsen och fräs tills den fått fin färg. Tillsätt spiskummin och tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Blanda ner spenaten och fräs tills all vätska kokat bort. Smaka av med salt och cayennepeppar, fyllningen får gärna ha lite hetta. Smula ner fetaosten och häll över blandningen på ett fat. Låt svalna.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Knäck ägget i en liten skål och tillsätt en nypa salt. Vispa slätt med en gaffel.

6. Stjälp ut degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i två delar och forma varje del till en slät boll. Kavla ut varje degboll till en kvadrat, ca 30x20 cm. Dela i decimeterstora fyrkanter. Fördela fyllningen i mitten på varje degruta. 

7. Pensla med ägg runt kanterna på degfyrkanterna och vik till trekanter. Tryck med en gaffel runt skarven. Upprepa med den andra halvan av degen.

8. Lägg pirogerna på en plåt klädd med bakplåstpapper. Pensla med ägg. Grädda ca 10-15 min eller tills pirogerna fått fin färg.