Ingredienser

30 kex

  • 2 dl (110 g) Kungsörnen Rågsikt
  • ½ dl (25 g) hackade hasselnötter
  • 1½ tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • ca 1½ dl (75 g) riven lagrad ost
  • 1 tsk finhackad röd chili och/eller 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 100 g kallt smör eller margarin
  • 1 tsk vatten

Nöt- och ostkex

Kexen är goda till glögg och extra festligt med små oliver och lite marmelad. Kexen kan även bakas i förväg och frysas in. För att variera; strö flingsalt ovanpå kakorna före gräddningen istället för salt i degen.

Så här tillagar du receptet (10 minuter ):

1. Blanda de torra ingredienserna samt ost och kryddor i en matberedare eller i en hög på bakbordet.

2. Tillsätt smöret skuret i småbitar. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Rulla den till en smal rulle, ca 4 cm i diameter. Låt den ligga kallt en stund.

3. Värm ugnen till 200°C. Skär degrullen med en vass kniv i 3–4 mm tjocka skivor.

4. Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 10–12 min.